Templates by BIGtheme NET
Etkinlikler / Veranstaltungen
Anasayfa 5 DİTİB Merkez Haberleri 5 26 Ağustos 1984 yangında ölen yedi insana anı plaketi

26 Ağustos 1984 yangında ölen yedi insana anı plaketi


Duisburg Wanheimerort – 26 Ağustos 1984 yangını nedeniyle ölen yedi insanı anma

DİTİB DUİSBURG Wanheimerort binasına anı plaketi 

26 Ağustos 1984’de kundaklama sonucu Wanheimer Str 301 Duisburg Wanheimerort’ta Satır ailesine mensup yedi insanın öldüğü ırkçı saldırıyı, mağdurları ve vefat edenleri anmaya yönelik Duisburg Belediyesi öncülüğünde DİTİB Duisburg Wanheimerort cemiyet binasına anı plaketi inşa edildi. Duisburg Belediyesi anma plaketinin tasarımını sanatçı Cana Yılmaz yaptı.

Anıtın açılış töreninde ağıtlar yakıldı ve mağdurların anısına konuşmalar yapıldı.Törende mağdur aile adına Aynur Satır duygusal bir konuşma yaptı.

26 Ağustos 1984 Duisburg yangını yabancı düşmanı bir iklimde gerçekleşti 

26 Ağustos 1984’te Duisburg Wanheimerort’ta meydana gelen yangında Satır ailesine mensup 7 Türk öldü, 24 insan yaralandı. 1984 yangına yönelik hukuki süreç ırkçı eylem başlığı altında işlenmedi, adi suçlar niteliği ile ele alındı. Solingen ve Mölln yangınlarından çok önce gerçekleşen 1984 yangını toplumsal hafızada yeterince yer almadı. 

1980’li yıllarda ekonominin küçülmesi nedeniyle başlayan yabancı düşmanı söylem ‚Türken raus‘ söylemiyle zirve yaptı. 1983’te iktidara gelen dönemin Kohl hükümeti (CDU-FDP koalisyonu) bu nedenle geri dönüş teşvik yasasını çıkardı (Rückkehrförderungsgesetz) ve Almanya’dan 400.000’in üzerinde Türk bu vesileyle Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Duisburg Hüttenheim, Wanheim ve Wanheimerort’tan çok sayıda Türk aile geri dönüş teşviklerinden yararlanarak Türkiye’ye kesin dönüş yaptılar.  Ancak siyasi söylem yabancı düşmanlığını körükledi ve 1984 yangını bu dönemin acı sonuçlarından birisi oldu. 

26 Ağustos 1984 gecesi kundaklama sonucu meydana gelen yangınında Ferdane Satır (40 yaşında) Çiğdem Satır (7 yaşında) Ümit Satır (5 yaşında) Songül Satır (4 yaşında) Zeliha Turhan (18 yaşında) Rasim Turhan (18 yaşında) Tarık Turhan (52 günlük bebek) öldüler.

1984 yangını dönemin Almanya Türk toplumunu ve Duisburg Wanheimerort sakinlerini çok etkilediği gibi dönemin Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Johannes Rau da yangın yerinde Satır ailesine ve Türklere taziyede bulundu. 

Yangının gerçekleştiği bina DİTİB Duisburg Wanheimerot’a ait – DİTİB Duisburg Wanheimerort yangının ve mağdurların anılması için çalışmalar yaptı

Yangının gerçekleştiği bina 1996 yılından beri DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg cemiyetine ait. DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg 1984 yangını ve mağdur aileyi anmak için 2009 yılından itibaren youtube da bir video yayınlamış ve dönemin gazete ve belgelerinden oluşan afişleri cemiyet salonunda sergiledi.

2019 yılından itibaren Satır ailesi ile birlikte hareket eden ‚Initiative 26 August 1984 Duisburg‘ adlı oluşum konuyu tekrar basın aracılığı ile gündeme getirdi ve olayın ırkçı yönünün hukuken yeterince irdelenmediği görüşünü savundu. İnisiyatif girişimi ailenin mağduriyetten dolayı tanzim edilmesi ve yangının devlet düzeyinde anılmasını talep etti. Bu çerçevede ortaya koyduğu eylem önerilerinin bir tanesi Duisburg Wanheimerort’ta DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg’a ait binanın cephesinde mağdurları anmak adına bir plaketin monte edilmesine yönelikti.

Mavi: ‚Plaket mağdurları anmak, bir daha ırkçı saldırıların olmaması için yapıldı‘

DİTİB Türk İslam Cemiyeti kendi kurumuna ait bina cephesine aileyi ve yangını anan bir plaketin monte edilmesini görüşmeler sonucu varılan mutabakat neticesinde 9 Aralık 2022 tarihli resmi yanıtla onayladı. Konuya yönelik DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Wanheimerort Başkanı Adnan Mavi:  

‚DİTİB DUİSBURG Wanheimerort Cemiyeti olarak 1984 yangının anılmasını kendi            olanaklarımızla 2009 yılında başlattık. Güncel anma etkinliklerini ve girişimlerini de ilkelerimiz çerçevesinde destekliyoruz. Anma girişimlerinin aile mağduriyetini göz önünde bulundurarak hadiseyi hafızalarda yaşatması ve barışa hizmet etmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu konuya bu hassasiyetle yaklaşıyoruz. 1984 yangını anı plaketinin mağdurları andığı gibi bir daha böylesi insanlık suçlarının ve ırkçı eylemlerinin yaşanmaması hususunda hassasiyet oluşturacağını umuyoruz‘ dedi.

1 –  1984 Duisburg Yangını  

1984 yangını (DİTİB DUİSBURG Wanheimerort’un arşivlerden derlediği görüntülerle hazırladığı video; arşiv görüntüleri WDR’e ait olup 30.05.2009 tarihli copyright onayıyla DİTİB Duisburg tarafından yayınlanmaktadır).

2 – 1980’lerde toplumsal iklim

https://www.youtube.com/watch?v=O1XE_riZGyU&t=13s  (3:36- 4:52)

Bina tarihi ile ilgili makale: