Templates by BIGtheme NET
Etkinlikler / Veranstaltungen
Anasayfa 5 DİTİB Merkez Haberleri 5 Tarihi kaydediyoruz

Tarihi kaydediyoruz

DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Wanheimerort derneği Almanya, Duisburg Türkleri tarihini ve dernek tarihçesini anlatan kitapçık çıkardı.

Ayrıca 2000-2022 yıllarını kapsayan ‘Basın Bülteni’ ve ‘Etkinlikler Bülteni’ ile DİTİB Türk İslam Cemiyeti Wanheimerort derneği yetkilileri gelecek nesillere kalıcı bir eser bırakmak, arşiv bilincine katkı yapmak ve Almanya Türkleri tarihine not düşmek hedefinde olduklarını belirttiler.      

Durmuş Biligen – Adnan Mavi (DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Wanheimerort Başkanı)

Birinci göç kuşağı temsilcisi ve eski dernek yöneticisi Durmuş Biligen ile kitapçıklarını tanıtan DİTİB DUİSBURG WANHEİMERORT dernek başkanı Adnan Mavi: ‘Kitapçıklarla Almanya Türkleri ve Duisburg Türkleri tarihini ve dernek tarihçemizi anlatmak hedefindeyiz. Gelecek nesillerimizin Almanya Türklerinin tarihini öğrenmek için kaynaklara ihtiyaçları var. Özellikle birinci kuşak Almanya Türklerinin birinci derecede sözlü tarih kaynakları olduklarını biliyoruz. Ancak bu nesli kaybediyoruz. Onlarla birlikte anılarımız, tarih bilgimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. O bakımdan ailelerimiz aile tarihlerini,  derneklerimiz ise dernek ve Almanya Türklerini tarihini not almak, yazılı belgelere geçirmek zorundalar. Biz bunu yaptık. Umarız genç akademisyen kuşaklarımız bu kaynaklardan faydalanarak gelecek yıllarda tarihimizi birincil kaynaklarla yazacak ve yaşatacaklar.’ Dernek Başkanı Adnan Mavi sözlerini: ’Köklerimizde var olan arşiv kültürümüzü korumak ve geliştirmek zorundayız. Kendi tarihimizle ilgili kaynak eserler çıkarmak ve gelecek nesillere emanet etmek mecburiyetindeyiz. İleride toplum olarak var olmak istiyorsak özellikle tarihimizi kaydetmek, belgeleri muhafaza etmek durumundayız. Ancak bu şekilde genç nesillere göç ve diaspora tarihimizi aktarabiliriz’ diye sürdürdü. Adnan Mavi :‘Genç kuşaklar derneklerimizin hangi şartlarda ve hangi kaynaklarla kurulduklarını, yaşatıldıklarını, 70’li, 80’li ve 90’lı ve daha sonraki yılların gündemi ve zamanının ruhunu anlamaları için eksiksiz bir arşive ihtiyaçları var. Sadece sözle tarih aktarımı bir yere kadar mümkün. Asıl olan ciddi bir arşiv ve belge kültürü oluşturmaktır’ dedi. Adnan Mavi üç kitapçığın uzunca ve titizlikle yürütülen bir hazırlık aşamasından sonra tamamlandığını ancak deprem gündemiyle kitap tanıtımını geç bir tarihe ertelediklerini belirterek depremde hayatlarını kaybeden insanlarımıza tekrar Allah’tan rahmet diledi ve cemiyet olarak her türlü yardıma devam edeceklerini belirtti.